10 tips på hur du installerar hyllsystem och verktygsförvaring i din servicebil

Bilinredning

Bilinredning

Den här artikeln ska ge er läsare tio praktiska tips på hur du kan installera hyllsystem och verktygsförvaring i din bil. För att få hjälp med att skräddarsy just din inredning är det bra att ta kontakt med en märkesoberoende påbyggare av bilinredning, som exempelvis Bilbyggarna i Wallhamn.

BeFunky_bilinredning.jpg
1. Utnyttja utrymmet. Hur mycket utrymme finns det i bilen? Går det att utnyttja golv och tak för förvaring? Se över de utrymmen som finns och utnyttja dem maximalt. Insidan på bakdörren kan även det vara ett bra ställe att sätta upp till exempel krokar och hängare på.

BeFunky_dreamstime_s_20873171_measure.jpg
2. Mät innandömet på bilen innan, så att du vet hur mycket plats du har att röra dig med. Ibland kan det vara svårt att uppskatta. Se till att ha med måttband, mät ordentligt så inga problem uppstår när du väl ska börja sätta upp din inredning.

bilinredning 8
3. Se till att ha en stabil och stadig förvaring. Se till att hyllorna är stabila och är fastmonterade ordentligt i bilen. I en bil som rör sig är det viktigt att hyllor och förvaring sitter säkert på plats så att de inte rör på sig eller välter. Även lösa saker, verktyg och liknande bör ligga i säkert förvar (lådor med kassetter och liknande) så att de inte flyger omkring i bilen vid till exempel en kraftig inbromsning.

bilinredning 9
4. Fundera på om du vill ha ett fast hyllsystem, ett mobilt hyllsystem eller en kombination av båda. Båda varianterna har sina fördelar och nackdelar; se efter vilket som fungerar bäst för dig.

BeFunky_servicebilar.jpg
5. Kontrollera hur mycket vikt hyllorna tål. Det kan vara viktigt att veta hur mycket du kan lasta på hyllorna innan du börjar göra det. Det är tråkigt och onödigt om hyllorna går sönder.

bilinredning 3
6. Se även till att du har plats att själv röra dig på. Även om du har ett jättebra hyllsystem, blir det snabbt tråkigt om du inte kommer åt sakerna.

bilinredning 10
7. Ett tips är att satsa på trådbackar, genomskinliga backar eller liknande. Då ser du snabbt vad du har i dem och hur mycket du har kvar av varje sak. Även att tydligt markera på lådan/backen vad den innehåller kan vara bra, så att det blir lättare för dig att hitta det du letar efter. Ett enkelt sätt att få en snabb överblick på.

Bilinredning4
8. Tänk även på belysningen i bilen. Du ska kunna se ordentligt vad du gör och arbetar med i bilen, både för din egen säkerhet men även för en trivsammare arbetsmiljö. Framför allt på vintern, när det ofta är mörkt, är det viktigt med bra belysning.

Bilinredning 5
9. Ett bra tips är att använda utsidan på bilen för att förvara till exempel stegar. Framför allt taket, där du enkelt kan montera fast någon form av lasthållarsystem. Det kan vara ett bra sätt att förvara saker som inte får plats i bilen.

bilinredning6
10. Tänk på att inte överskrida totalvikten på bilen! Har du B-körkort får bilen väga 3,5 ton. Har du många hyllor och mycket saker i bilen, kan det lätt dra iväg viktmässigt.

Om du inte vill göra din bilinredning själv finns det såklart många professionella lösningar som kan vara prisvärda och en del av dessa kan du installera själv, eller få hjälp av en på byggare som är specialist på bilinredningar. Det finns flera andra saker du kan tänka på, men det här var några tips som jag hoppas att du som läsare har nytta av. Lycka till med förvaringen och hyllsystemen!